Facebook
   Google+
   Twitter

Riget vs Kingdom Hospital / Szpital Krolestwo

Jeśli lubisz gęsią skórkę i strachy pod łóżkiem!

Postprzez grego1980 » czwartek, 14 lut 2008, 00:29

jestem za, i chetnie obejrze obie wersje,
jesli ktoś wstawi to napewno bede zasysał
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
grego1980
Expert
Expert

Ulubiony Serial: 2 i pół

Postprzez asd » poniedziałek, 25 lut 2008, 00:25

A więc ponieważ już od dawna dopominaliście się o ten serial (kinga) postanowiłem w pierwszej kolejności przedstawic Wam oryginał Tiera (Riget & Riget2) a potem w celach porównawczych wersję S.Kinga Kingdom Hospital.

(UWAGA! wbrew pozorom tekst nie będzie zdradzał istotnych wątków tego serialu więc możesz czytac śmiało).

Właśnie jestem świeżo po pierwszym odcinku Riget'a i co mogę Wam powiedzie to to, że serial ten stanowi świetną odskocznię od Holywoodzkich produkcji, którym jesteśmy karmieni na co dzień.

Oglądam właśnie Housa, M.D. gdzie wykorzystuje się wszelkiego rodzaju technikę ot tak, bo pacjent potrzebuje, jednak świat "szpitalny" przedstawiony w Riget jest bardziej bliski realiom panującym w naszym kraju:
np. Tomografia komputerowa jest bardzo drga więc praktycznie się jej nie wykorzystuje.

Ale to jeszcze nic - popatrzcie na rozmowę lekarza z matką dziecka, któremu uszkodził mózg podczas operacji:

Obrazek

Matka:Złożę skargę.Nawet, jeśli przeprosi pan za błąd.
Lekarz:Nie rozumiem. Oskarża mnie pani błąd w sztuce?
Stoi tu sobie matka pacjentki...
i oskarża mnie, docenta Helmera, o popełnienie błędu.
Istnieje przecież coś takiego jak pomówienie...
nawet w tym cholernym kraju.
Otwierałem w życiu wiele czaszek, więc ta...
smarkula nie była pierwsza!

Lekarz wychodzi oburzony, że ktoś wogóle śmiał!
A w tle ta "smarkula" kiwa się rytmicznie nie będąc nawet w stanie przełkną jedzenia, którym karmiła ją matka...

Film z 1994 roku ale nie jestem pewien czy aż tak bardzo się u nas (w Polsce) zmieniło - może tylko to, ze nikt już nie musi ściągac kołpaków w obawie, że mu ukradną (teraz w modzie są navigatory GPS :D ).

Ale wracając do "horroru" - już w pierwszym odcinku czujemy narastający niepokuj a mistrzowskie sceny, jak np ta z pustą karetką budzi blizej nieokreśliny strach...

Obrazek

Na razie oglądnąłem tylko pierwszy odcinek (w nocy, w ciemności, sam...) i powiem Wam, że np. w s cenie z windą niezbyt mogłem usiedziec w miejscu a pierwszy odcinek to dopiero wstęp do całej historii....
Obrazek When Dreams Come True...
asd
Expert
Expert

Ulubiony Serial: Rescue Me
Grupa: (XviD asd)

Postprzez Bostonq » poniedziałek, 25 lut 2008, 00:49

Mówiłem, że karetka potrafi wywołać mocne wrażenia. A takich dziwacznych scen jest w serialu więcej :) Tego właśnie zabrakło adaptacji Kinga. Jest u niego więcej dosłowności, mniej niedopowiedzeń, a nie od dziś wiadomo, że te właśnie przerażają najbardziej.
Bostonq

Postprzez nerevarine » poniedziałek, 25 lut 2008, 14:19

Cóż, ja nie widziałem wersji von Triera. Widziałem tylko wersję Kinga... I najbardziej podobała mi się postać.. strażnika :P
Z wielką chęcią pobiorę wersję von Triera. Tak dla porównania :)
nerevarine

Postprzez grego1980 » piątek, 29 lut 2008, 15:24

oo widze ze wkrotce pojawi sie riget super z góry dziekuje
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
grego1980
Expert
Expert

Ulubiony Serial: 2 i pół

Postprzez anetag77 » piątek, 29 lut 2008, 20:21

Ja rowniez dziekuję. Bardzo sie cieszę, ze moja prośba została wysłuchana :grin:
:)
anetag77
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Postprzez asd » sobota, 1 mar 2008, 20:16

No to nie ma co: Riget oraz Riget II Obrazek

Jak juz oglądniecie to zabiorę sięza wersję Kinga :)
asd
Expert
Expert

Postprzez Shedao Shai » sobota, 1 mar 2008, 21:45

Hih, ja sobie w środę walnąłem maraton Rigeta a dziś mi się zessała dwójka.

Nikogo chyba nie zdziwię, mówiąc że to świetny serial z bardzo dobrymi aktorami, niesamowitym klimatem i przesłaniem o jakie dziś ciężko.. Aż się nakręciłem na nowo na Triera i sobie odświeżam jego twórczość (na razie Dogville i Breaking the Waves, dziś bądź jutro Idioci).

Taka refleksja mnie przy okazji naszła, w dzisiejszych czasach za szczyt osiągnięć miniserialowych uważa się taki The Lost Room, na co jednoznacznie wskazują wyniki forumowej ankiety. I takie zadanie na wieczór dla tych którzy widzieli obydwie wymienione w tym tekście produkcje: pomyślcie sobie, w jakim kierunku ewoluuje pojęcie świetnego miniserialu :)
Shedao Shai
mało przepuszczam
mało przepuszczam

Ulubiony Serial: Battlestar Galactica

Postprzez asd » wtorek, 25 mar 2008, 12:31

Oglądnąłem jak na razie tylko pierwszy odcinek z Rigeta Tiera, wczoraj oglądnąłem pierwszy odcinek w nowszej wersji Kinga i oto moje spostrzeżenia:

King zdobił bardzo dokładną kopię pierwowzoru zamieniając tylko niektóre rzeczy na bardziej aktualne. Np kołpaki od auta na blokady (kto oglądnie ten zajarzy), dzieci na "bandziorów" itp. Ale cała reszta została jak w oryginale - np i tu i tu doktor siępotyka o nierówności chodnika, i tu i tu lekarz podrzędny zleca tomogrofię komputerową itd...

[spoiler]Po pierwszym odcinku zauważyłem tylko jedną różnicę:
wypadek samochodowy, który urozmaica trochę odcinek oraz surrealistyczną postac mrówkojada:

Obrazek

Kingowi niezbyt udało się jednak zbudowac narastajacego napiecia u widza oraz strachu. Jego wersja 'karetki' wyglada jak ze sklepu zabawkowego:

Obrazek

Wersja Kinga jest po prostu o wiele mniej straszna - czy to oznacza, że lepiej oglądnąc wersję Tiera?
Wg. mnie nie - wersja Kinga jest nowsza i przez to lepiej przyswajalna - o wiele ciekawiej mi się ją oglądało.
[/spoiler]
Najlepiej jak każdy z Was sam oglądnie obie wersje i wyda werdykt!
asd
Expert
Expert

Postprzez Shedao Shai » czwartek, 3 kwi 2008, 22:14

Dzięki, już się zabieram za ściąganie. Widziałem na razie pierwszego Rigeta.
Shedao Shai
mało przepuszczam
mało przepuszczam

Ulubiony Serial: Battlestar Galactica

Postprzez vidocq69 » wtorek, 9 sie 2011, 05:49

Ale pomysł dodania zacny
vidocq69

Poprzednia strona

Powrót do Horror, Paranormal.