Słyszeliście o nowym serialu SF Residue? Stacja Netflix przygotowuje 3-odcinkowy serial z Natalią Teną i Iwanem Rheonem (!) w rolach głównych. Trailer trochę mi się kojarzy ze Strain i Helix, ale liczę, że będzie ciekawiej niż w obu ww. serialach.
Już wiem o co w tym chodzi. Będzie sezon 2 Residue liczący 10 odcinków. Ten link powyżej od najphila jest do pilota, który pewnie będzie dostępny w Netflix jako 3 odcinki - stąd przekłamanie w pierwszej wiadomości. Więcej szczegóły tutaj: http://seriable.com/residue-season-2-plans-confirmed-netflix/
Bo jedno to niby film telewizyjny, a drugie jako trzyodcinkowy miniserial. Ciekaw jestem czy do tego mini coś dodali czy to po prostu film podzielony na części.
Residue [IGN] [2016] Produkcja: Wielka Brytania, Gatunek: Horror,Sci-fi, Reżyseria: Alex Garcia Lopez, Scenariusz: John Harrison
Obsada: Natalia Tena ... Jennifer Preston Iwan Rheon ... Jonas Jamie Draven ... Levi Mathis Danny Webb ... Emeril Benedict
Nienazwana metropolia w Wielkiej Brytanii, przyszłość. Fotoreporterka Jennifer Preston bada następstwa straszliwej eksplozji, do której dochodzi w noc sylwestrową. Wojsko ustanawia rozległą strefę z kwarantanną wznosząc wokół miejsca wybuchu wysoki mur, którego nikt nie może przekroczyć. W niewyjaśnionych okolicznościach, w całym mieście zaczynają wybuchać akty przemocy. Jennifer zaczyna zauważać dziwne, efemeryczne fantomy w swoich fotografiach - czyżby była to wskazówka do odkrycia co tak naprawdę było przyczyną katastrofy? Pierwszy sezon liczy trzy odcinki ale wyemitowany też został jako jeden, długi film.
Opis może i ciekawy ale klimatycznie serial nie daje rady. Już po pierwszym odcinku miałem dość. Zbyt dużo w nim wątków obyczajowych a mało ciekawej akcji. Za dużo pieprzenia o galerii i tych zdjęciach. Nie spodobał mi się i tyle.