[NBC]: [2014], na antenie
Produkcja: USA,
Gatunek: Fantasy,Przygodowy, Dokładna data premiery: 2014-10-24
Reżyseria: Neil Marshall,T.J. Scott, Scenariusz: Daniel Cerone,David S. Goyer

Serial na podstawie komiksu Hellblazer ze stajni DC Comics opowiada o nietypowym detektywie. John Constantine stawia czoło nie tylko wewnętrznym demonom z którymi stara się walczyć, ale również tymi które atakują niewinnych ludzi. Mimo zmagania się z mroczną przeszłością domorosły egzorcysta czy chce czy nie chce zostaje obrońcą ludzkości przed siłami ciemności.
Myślałem, że temat o tym serialu na forum już był, ale się zdziwiłem kiedy jednak okazało się że jednak nie ma.
Pilota co prawda obejrzałem zaraz po wycieku, ale teraz ogladając jeszcz raz bawiłem się ównie dobrze, tym bardziej, że od lipca zmieniła się nieznacznie obsada i w dalszych odcinkach nie zobaczymy już Liv Aberdine. Oficjalny pierwszy odcinek dostał tytuł Non Est Asylum i został nieznacznie zmodyfikowany w porównaniu do pierwotnego pilota. Zmian nie ma dużo, raptem dwie, pierwsza kosmetyczna, ale końcówka została zmieniona dość znacznie by ułatwić wprowadzenie nowej postaci.
Komiksów nie znam, co mam zamiar nadrobić (jak i kilkanaście innych tytułów), ale nie przeszkadzało to czerpać przyjemności z seansu. Zresztą komiksu znać nie trzeba, bo tematyka dobrze znana nie raz prezentowana choćby w Supernatural. I własnie tym osobom, które oglądają serial od The CW mogę Constantine'a polecić z czystym sumieniem.